eurolines

vikos174X37 aneklines

Η περιοχή μας

Η Πίνδος είναι η σημαντικότερη ελληνική οροσειρά, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Αποτελεί συνέχεια των αλβανικών οροσειρών και τη Νότια προέκταση των ‘Αλπεων. Η ανέγγιχτη, άγρια ομορφιά της και η πλούσια εναλλαγή των τοπίων της εκπλήσουν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Απότομες αλπικές κορυφές και ήρεμες κοιλάδες, πυκνά σκιερά δάση, βραχώδεις σεληνιακές εκτάσεις, λίμνες σε υψόμετρο πάνω από 1900 μέτρα και ορμητικά ποτάμια, χαράδρες και επιβλητικά φαράγγια, συνθέτουν ένα φυσικό σύνολο μοναδικής ποικοιλομαρφίας και εντυπωσιακής ομορφιάς.

Η ευρύτερη περιοχή της Πίνδου φιλοξενεί κάποια από τα λίγα αδιατάρακτα ακόμη και μοναδικά σε βιοποικοιλότητα οικοσυστήματα του Ευρωπαϊκού χώρου. Εδώ θα συναντήσει κανείς σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα, με κορυφαίο ίσως αυτό της χαράδρας του Βίκου.

Απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον είναι η ανθρώπινη παρουσία. Στα μικρά γραφικά και απομονωμένα χωριά οι άνθρωποι είναι ζεστοί και φιλικοί και τα πέτρινα σπίτια, παλιά και καινούρια, είναι χτισμένα από τους ντόπιους μαστόρους με μεράκι και σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Αναπόσπαστα στοιχεία της ιστορίας του χώρου με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αποτελούν τα διάσπαρτα λείψανα αρχαίων οικισμών, φρουρίων και οχυρώσεων, ήδη από την εποχή του χαλκού. Τα άπειρα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια με θαυμάσιες τοιχογραφίες, σπάνιες φορητές εικόνες και ξυλόγλυπτα τέμπλα, καθώς και τα πετρόκτιστα τοξωτά γεφύρια, τα χάνια και τα καλντερίμια των χρόνων της τουρκοκρατίας.

Τα απομονωμένα χωριουδάκια της Πίνδου, σκαρφαλωμένα πάνω στα κακοτράχαλα βουνά, σεβάστηκαν ακόμη και οι Τούρκοι, οι οποίοι παραχώρησαν σε αυτά προνόμια μιας και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια να τα ελέγξουν θα ήταν αδύνατη. Τα προνόμια αυτά έδωσαν ώθηση στο εμπόριο με τη Μολδοβλαχία και την Κεντρική Ευρώπη κατά το 17ο, 18ο και 19ο αι. και έφεραν πλούτο και νέες ιδέες στην περιοχή.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης όλων των γνήσιων φυσιολατρών, των περιηγητών, αλλά και των ανθρώπων που αναζητούν την περιπέτεια μέσα από την άθληση στη φύση, μακριά από το μαζικό τουρισμό.

Όλες οι δραστηριότητες της Αλπικής Ζώνης πραγματοποιούνται στο οροπέδιο Ιωαννίνων, τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, τον ορεινό όγκο Τύμφης, τα Ζαγοροχώρια, τον Εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα, τη Βασιλίτσα, τον ορεινό όγκο Σμόλικα, τα Αθαμανικά όρη.

Ελάτε να γνωρίσετε τη μαγευτική Ήπειρο, μέσα από τα προγράμματα αναψυχής της Αλπικής Ζώνης. Είμαστε σίγουροι ότι η εμπειρία σας αυτή θα είναι μοναδική.

 

tuv

vikos140X365

mpakolias

xionodromika

// LIVE CAM

elimia1
Kάμερες Βασιλίτσας
Εικόνα απο τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στη Σχολή Σκί της Αλπικής Ζώνης σε υψόμετρο 1780 μ...
e-mail: info@alpinezone.gr        τηλ. : 26510.23222 - Κιν.: 6974659999       Χρ. Σμύρνης 1 45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

.Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε σε επαφή με αυτά που προσφέρουμε.

Social network

facebooktwitterutube

.Video

Δείτε βίντεο των extreme sports 
που οργανώνουμε για εσάς

video-gal