eurolines

vikos174X37 aneklines

Πεζοπορία

 

Τα μονοπάτια στη οροσειρά της Πίνδου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της, μιας ιστορίας χιλιάδων χρόνων.

Ήδη από του προϊστορικούς χρόνους όλα τα προελληνικά φύλα στο πέρασμα τους άνοιξαν για πρώτη φορά περάσματα και άφησαν τα ίχνη τους στις βραχοσκεπές που τα φιλοξένησαν (π.χ. θέσεις Μποϊλα και Κλειδί στη χαράδρα του Βίκου).

Αργότερα τα πρώτα ελληνικά φύλα εγκατεστημένα σε χωριά (π.χ. οικισμός κοντά στη Βίτσα) και ασχολούμενα με την κτηνοτροφία χρησιμοποίησαν τα ίδια μονοπάτια, για να μετακινούν τα κοπάδια τους όπως μεταγενέστερα και οι Σαρακατσάνοι.

Στους τελευταίους προχριστιανικούς αιώνες ο Πύρρος οργάνωσε και συμπεριέλαβε τα μονοπάτια στο ενιαίο αμυντικό σύστημα κατασκευάζοντας πάνω σε αυτά οχυρώσεις και φρούρια, των οποίων λείψανα σώζονται μέχρι σήμερα. Από την περιοχή περνούσε και ένα από τα παρακλάδια της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα μονοπάτια στρώθηκαν με πέτρες και συνδυάστηκαν με χάνια, υδρόμυλους, βρύσες και γεφύρια προκειμένου να εξυπηρετήσουν την επικοινωνία μεταξύ των χωριών και το εμπόριο με καραβάνια που ξεκινούσαν από εδώ για τις περιοχές της Μολδαβίας και της Αυστροουγγαρίας. Στο 19ο αι. και τις αρχές του 20ου αι. Διάσημοι περιηγητές από όλο τον κόσμο, όπως ο Πουκεβίλ και ο Χάμμοντ, περπάτησαν τα μονοπάτια, για να ζήσουν το μεγαλείο της ελληνικής φύσης και να αναζητήσουν τα ίχνη του παρελθόντος.

Πέρα από το γεμάτο μνήμες ιστορικό παρελθόν τους τα πανάρχαια περάσματα της Πίνδου, ελκύουν κάθε γνήσιο φυσιολάτρη, καθώς τον οδηγούν μέσα από ένα μοναδικό σε ποικιλομορφία οικοσύστημα, που δεν έχει ακόμη διαταραχθεί. Τη δεκαετία του 80 δύο από τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια Μεγάλων Διαδρομών επεκτάθηκαν στην Ελλάδα: το Ε4 και το Ε6. Το Ε6 αρχίζοντας από τον Αρκτικό Κύκλο στη Φιλανδία και κατηφορίζοντας νότια ως τις Αδριατικές ακτές, διασχίζει την Ελλάδα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους και κατά μήκος των βόρειων παραμεθόριων περιοχών, για να καταλήξει στη Θράκη. Από τις άπειρες, πεζοπορικές διαδρομές κλιμακωτής δυσκολίας εσείς μπορείτε να επιλέξετε μονοπάτια ευκολοδιάβατα και άνετα ή άλλα πιο δύσκολα και περιπετειώδη. Μαζί με του έμπειρους οδηγούς και συνοδούς της Αλπικής Ζώνης θα περπατήσετε μέσα από δασωμένες πλαγιές και βαθύσκιωτες χαράδρες, θα προσπεράσετε καλοδιατηρημένα τοξωτά γεφύρια και ερειπωμένους νερόμυλους, θα συναντήσετε σπάνια είδη φυτών και ζώων. Το βράδυ θα διανυκτερεύσετε σε παραδοσιακούς καλαίσθητους ξενώνες, θα ακούσετε τις ιστορίες των ντόπιων δίπλα στο τζάκι και θα γευθείτε τις παραδοσιακές πίτες. Οι άνθρωποι της Αλπικής Ζώνης θα φροντίσουν για την ασφαλή πεζοπορία σας, θα σας ξεναγήσουν στα μυστικά του τόπου και θα σας συναγωνιστούν στο τσίπουρο και τους μεζέδες.

Αν πάλι δεν είστε fan της πεζοπορίας μπορείτε να ξεναγηθείτε από τους συνοδούς σας και να περιηγηθείτε στα χωριουδάκια με mini – bus της εταιρείας μας.

Προγράμματα Trekking

Ζαγόρι: (Δρακόλιμνη Γκαμήλας, Χαράδρα Βίκου (Μονοδέντρι – Βίκο και Πάπιγκο, Γέφυρα Αρίστης – Γέφυρα Κλειδωνιάς)
Σμόλικας: Δρακόλιμνη
Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα: Αρκουδόρεμα – Φλέγκα, Μονή Στομίου Κόνιτσας, Τραπεζίτσα, Δίλοφο, Βίτσα.

 

 

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
http://alpinezone.gr/el/pezoporia#sigProId43013331ab

tuv

vikos140X365

mpakolias

xionodromika

// LIVE CAM

elimia1
Kάμερες Βασιλίτσας
Εικόνα απο τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στη Σχολή Σκί της Αλπικής Ζώνης σε υψόμετρο 1780 μ...
e-mail: info@alpinezone.gr        τηλ. : 26510.23222 - Κιν.: 6974659999       Χρ. Σμύρνης 1 45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

.Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε σε επαφή με αυτά που προσφέρουμε.

Social network

facebooktwitterutube

.Video

Δείτε βίντεο των extreme sports 
που οργανώνουμε για εσάς

video-gal